Het goed verteren van je voedsel is belangrijk voor je vitaliteit en gezondheid.

Het spijsverteringstraject kan omschreven worden als een proces dat uit verschillende elkaar opvolgende deelfasen bestaat. Voedsel wordt bewerkt en doorgeschoven van de ene fase naar de volgende fase. Het begint bij de mond en eindigt bij de endeldarm, waarna de ontlasting via de anus het lichaam verlaat kortweg gezegd het spijsverteringstraject loopt van "mond tot kont".
Je bent daartoe uitgerust met een spijsverteringskanaal met bijbehorende organen, waar enzymen en hormonen uitgescheiden worden voor het verteren van je voedsel.
In je spijsverteringskanaal vindt een uitwisseling plaats tulsen buiten- en binnenwereld. De darmwand heeft een oppervlakte van 300-400 m2. Alleen over het kauwen, waar je vertering begint, heb je zelf controle. ls eenmaal het voedsel doorgeslikt dan heb je er geen enkele controle meer over.

Het voedsel wat je eet, moet eerst tot kleinere eenheden worden afgebroken. Eiwitten tot aminozuren, koolhydraten tot enkelvoudige suikers, vetten tot vetzuren. Onvolledig afgebroken voedsel is in principe belastend voor het lichaam en wordt in de lever omgezet of met de gal uitgescheiden- De darm fungeert als een poort met poortwachters. Het bloedvat dat de nutriënten vanuit de darm het lichaam binnenbrengt heet ook terecht de poortader.
Bij weinig mensen echter treffen we nog een goed functionerend spijsverteringssysteem aan.

Meer informatie over darmtherapie:

Onderzoeken
Darmtherapie