Mensen met chronische ziekten hebben vaak duizenden galstenen die de lever galkanalen verstoppen. Ook in de lever kunnen zich veel galstenen bevinden. Die verstoppingen kunnen diverse klachten veroorzaken. Dit is een belangrijk belemmering om een goede gezondheid, jeugdigheid en vitaliteit te behouden en te verwerven.

De lever is een van ons belangrijkste reinigingsorgaan. De leverreiniging is een techniek om de lever en de galblaas te reinigen. De lever produceert per dag ongeveer 1 liter gal. De gal bestaat voor 95% uit water en verder uit galzouten, minerale zouten, cholesterol en pigment, dat voor de typische kleur zorgt.
Het wordt voortdurend, in kleine hoeveelheden door elke levercel gemaakt. Wanneer het uit de cellen komt, wordt het in kleine kanaaltjes, de caniculi, verzameld. Deze kanaaltjes komen weer uit op de galgangen die het, als het niet onmiddellijk nodig is voor de spijsvertering, naar de galblaas brengt. Galvloeistof kan in de loop der tijd in de caniculi en de galblaas gaan indikken. Hieruit kunnen dan galstenen ontstaan. Deze worden met name gevormd uit cholesterol en galzuren.

Voor de allereerste leverreiniging geldt eerst een anamnese en ook een darmspoeling! De darmspoeling helpt ieder ongemak en misselijkheid tijdens de leverreiniging te voorkomen.
Bij de volgende leverreinigingen is het verstandig in ieder geval ER NA een darmspoeling te ondergaan. Als galstenen in de darm achterblijven kan dit ongemakken veroorzaken. Deze kuur kun je elke 4 weken herhalen tot dat er geen steentjes of gruis meer komt. Daarna is het raadzaam om deze kuur elk half jaar te herhalen.
Wil je meer lezen over een lever- galblaaszuivering dan is het boek van Andreas Moritz genaamd "De ongelooflijke lever en galblaaszuivering" een aanrader. Het boek is ook te downloaden via internet.

Hoe gaat zo’n leverreiniging in zijn werk?

Voorbereidingsfase:

Drink zes dagen voor de reiniging 1 liter biologische appelsap per dag. Als het goed voelt mag het meer zijn. Het appelzuur in het sap zorgt voor een verweking van de galstenen en voor een gemakkelijke doorstroming in de galwegen. Het appelsap heeft een sterk reinigend effect. Drink de appelsap met kleine slokjes over de dag verdeeld, tussen de maaltijden door. (regelmatig tandenpoetsen)

Voedingsaanpassingen:

Vermijd koude of gekoelde voedingsmiddelen en dranken tijdens de hele week van de voorbereiding, want die koelen de lever en zorgen ervoor dat de reiniging minder effectief is.
Alle voedingsmiddelen en dranken moeten warm of op kamertemperatuur zijn. Probeer daarnaast dierlijke eiwitten, zuivelproducten en gefrituurde producten te vermijden. Verder kan gewoon gegeten worden, maar niet te veel.

Zorg voor een darmspoeling voor en na de leverreiniging. Anders zouden stenen in de darm vast kunnen blijven zitten. Die kunnen op hun beurt zorgen voor ontstekingen in de darmen.

De 1e reinigingsdag:

De 6e dag van het drinken van appelsap is de dag van de eigenlijke leverreiniging. Als je honger hebt dan kun je in de ochtend een klein ontbijt nemen zoals een schaaltje havermout met heet water.
Vermijdt suiker of andere zoetmiddelen, kruiden, melk, boter, olie, yoghurt, kaas, vleeswaren, eieren, noten. Groente- en fruitsappen zijn goed. Vermijd vetten. Als lunch kun je gekookte of gestoomde groenten nemen met wat witte rijst zoals basmati.

14:00 uur Drink niets meer dan alleen wat water, en niets meer eten. Maak een kan water 750 ml en 4 eetlepels bitterzout klaar. Deze hoeveelheid is precies goed voor 4 glazen.

18:00 uur Drink ¼ deel van de kan bitterzout. Je mag na dit glas water drinken

20:00 uur Drink nog eens ¼ deel bitterzout. Leg de grapefruit en olie vast klaar.

21:30 uur Pers ¾ glas van de bij voorkeur rode grapefruit uit en verwijder het vruchtvlees of laat het bezinken zodat er een half glas overblijft. Gebruik een half glas ( 130 ml) grapefruit sap en een half glas ( 100ml) olijfolie, schud dit goed door elkaar, ongeveer 20 keer totdat de vloeistof waterig is. Het beste is om dit drankje om 22.00 uur te drinken.

22:00 uur Ga naast het bed staan en drink het drankje (eventueel nog goed schudden). Als het nodig is kun je een klein beetje honing op je tong smeren en dan drinken. De meeste mensen hebben echter geen probleem om dit te drinken. Doe er niet langer dan 5 minuten over.

Ga dan direct plat op de rug liggen. Met 1 of 2 kussens onder het hoofd. Het hoofd moet hoger liggen dan de darmen. Als dit niet lekker ligt ga dan op de rechterzij liggen. Lig stil voor tenminste 20 minuten en breng de aandacht naar de lever. Je kunt de galstenen als kiezelsteentjes voelen bewegen richting de galblaas. Door het bitterzout behoort er geen pijn te zijn want het houdt de wegen richting de galblaas wijd open. De galvloeistof die wordt uitgescheiden zorgt voor het glijmiddel van de stenen. Probeer te slapen.
Als je tijdens de nacht het gevoel hebt dat er ontlasting komt ga dan naar het toilet. Kijk of er al kleine galstenen meekomen. Je kunt misselijk zijn tijdens de nacht of in de vroege ochtend en dit komt hoofdzakelijk door de sterke ontgifting van de lever en de beweging van de stenen. De misselijkheid zal in de loop van de ochtend verdwijnen. Eventueel kun je gemberthee innemen om de misselijkheid te verhelpen.

De 2e reinigingsdag:

6:00 uur Drink tussen 6.00 en 6.30 uur het derde glas bitterzout. Als je erg veel dorst hebt kun je het beste een glas warm water drinken voor het bitterzout. Het is het beste nu overeind te blijven zitten, maar als je erg moe bent kun je weer naar bed gaan.

8:00 uur Drink het laatste glas bitterzout.

10:00 uur Nu kun je wat vers geperst fruit nemen en een half uur later 1 of 2 stuks fruit eten. Een uur later mag je een lichte maaltijd gebruiken.

In de loop van de middag/avond komen de galsteentjes en gruis vrij. Ook zal je nu de eerste verbeteringen voelen. Tegen de avond zou je weer normaal moeten kunnen eten. Plan 2 dagen later een darmspoeling in zodat achtergebleven steentjes in de darm verwijderd kunnen worden.

Resultaten:

• Ochtend en middag waterige ontlasting, bestaat uit galstenen, voedselresten, daarna een mix van stenen
• Galstenen zijn erwtkleurig en drijven in het toilet
• Lichte kleur zijn nieuwe stenen
• Zwarte kleur zijn oude stenen
• Geelbruin/wit zijn verkalkte met giftige bestanddelen
• Er kunnen tientallen tot honderden vrijkomen, van erwt tot kleiner
• Meer energie!